Men vad är denna Bra Sagt -diskussionsfestivalen för något, och varför ordnas den överhuvudtaget?
Enligt Bra Sagt -opinionsundersökningen som Yle genomfört upplever mer än hälften av finländarna att den inhemska diskussionskulturen har försämrats. Samtidigt säger majoriteten av finländarna att de tycker om djupgående diskussioner och majoriteten säger också att de vill ha fler möjligheter till fredliga diskussioner.
Och det är därför vi vill sänka tröskeln för att få möjligheten att diskutera och träffa andra. Syftet är att öka modet att delta i diskussioner genom att erbjuda positiva upplevelser och möjlighet att fördjupa vår förståelse för varandra.
Diskussionsfestivalen, som ordnades för första gången i fjol, fick berömlig respons av såväl besökare som diskussionernas arrangörer. Det är fint att åter få skapa ett tryggt utrymme för diskussioner där vi kan utbyta tankar, vara av annan åsikt och höra varandras erfarenheter. På festivalen vill vi öka förståelsen för varandra och världen och njuta av glädjen att diskutera“, berättar festivalens huvudproducent Markus Liimatainen.
På Bra Sagt -diskussionsfestivalen kan alla som vill delta i diskussionen, med stöd av Dialogpaus-diskussionsmetoden och spelreglerna för en konstruktiv diskussion. Dessa skapar en ram för diskussionerna och en trygg stämning i diskussionerna. Under loppet av två dagar blir det över 80 olika diskussioner, där du kan delta genom att delta själv eller lyssna på andra.
I programmet för evenemanget hittar du en lång rad diskussionsämnen: Vems röst lyssnar du på i samhället? Hur blir man av med känslan av att vara en outsider? Vad är det med frihet som lockar unga? Hur tjänar man pengar och varför?
Kom till Tavastehus för att diskutera ett ämne som är viktigt för dig eller å andra sidan ännu okänt för dig. Du kan också eller lyssna på en rad kända personer från offentligheten har att säga, till exempel gällande förlåtelse eller att leva med en ständig skamkänsla.
Det finns något för alla på festivalen, och dessutom kostar det ingenting
Festivalen består av tre typer av diskussioner: offentliga, konfidentiella och pop up -diskussioner. Syftet är att stöda deltagandet i diskussionen och ta hänsyn till de olika samtalspartnerna på så många olika sätt som möjligt.
Vi ville skapa en möjlighet för alla sorters människor att delta i samhällsdiskussionen. Förutom att lyssna inbjuds besökarna att själva delta i diskussionen om de så önskar. Festivalen är också ett utmärkt evenemang att besöka, till exempel med vänner, en arbets- eller skolgrupp. Efter olika diskussioner kan du fortsätta samtalet i din egen grupp”, Laura Arikka, verkställande direktör för Dialogpaus-stiftelsen
1.På festivalens stora scen och på Yle Kioski scenen hörs offentliga diskussioner som du kan följa både på plats och i Yle Areena. Du kan också delta i några av diskussionerna via chatten på Yle.fi.
Milla Madetoja, Jussi-Pekka Rantanen, Essi Lamppu och Matti Riitakorpi fungerar som konferencierer i de offentliga diskussionerna. Se hela festivalprogrammet här. Du kan lyssna på de offentliga diskussionerna som hölls förra året från Yle Areena.
Kom och lyssna på diskussioner om till exempel förlåtelse: Finns det saker som inte behöver förlåtas? Vad är Sanna Stellans eller Mikko Nousiainens största misstag? Hur räddade hästar Marko Björs liv? Kom och bryt relationsmyter eller hör när välkända streamers berättar om deras passion för spel. Alla diskussioner utom “När skammen styr oss” förs på finska.
2.På festivalen kommer det också att hållas 18 konfidentiella diskussioner som koordineras av Dialogpaus-stiftelsen och organiseras av projektets samarbetspartners i ett tyst och avstängt utrymme utan publik.
Syftet med de konfidentiella diskussionerna är att fungera som en plats där man med så låg tröskel som möjligt kan föra en trygg och konfidentiell diskussion.
Anmäl dig till till exempel till följande diskussioner och se hela programmet här:
- Onnellisuus – elämän päämäärä vai pelkkää sivutuotetta?
- Nuorten hyvinvoinnin tukeminen kulttuuri- ja taideharrastamisen kautta
- Kokemuksia kiusaamisesta ja kohtaamisesta kouluissa
- Together and alone – dialogue about the significance of communities and encounters
3.Du kan delta i festivalens pop up -diskussioner mer spontant, antingen genom att prata själv eller genom att lyssna på andra.
Under evenemanget kommer totalt 47 pop up -diskussioner att organiseras runt Verkatehdas, allt från e-cigaretten vape till skogsbruk och hur man kan stöda hundarna att ha ett gott liv.
Ta del av till exempel följande diskussioner och se hela programmet här:
- Hyvä hallinto, aito menestystekijä vai luurankoja kaapissa?
- Tavoitteena jokainen on turvassa: Entä jos kaikki eivät olekaan?
- Miksi Matti Meikäläiselle ei opiskelu maistu?
- Miten työelämä vastaanottaa nuoret?
På fredagen 29.9. kl. 13.00 – 15.00 ordnas även ett parallellt evenemang på Puistokatu 4. Delta i diskussionen: Vaikeuksien kautta mot stjärnorna! – Rohkeasti pokkakielellä – våga prata på många språk
Vad skulle du vilja diskutera just nu? Ta med dina vänner, familjemedlemmar, arbets- eller skolgrupp och tillbringa sista helgen i september i Tavastehus i ett gratis evenemang. Vad är trevligare än det?
Läs mer från Yles pressmeddelanden.