Diskussionsserien ordnas som en del av reformen av den sociala tryggheten. Den åldrande befolkningen och den sjunkande nativiteten i Finland orsakar tryck på finansieringen av den sociala tryggheten. Den finländska sociala tryggheten är omfattande i en internationell jämförelse, men den har byggts upp i en tid då samhället var annorlunda. Därför reformeras den sociala tryggheten så att den bättre motsvarar framtida behov.
Den parlamentariska kommittén för social trygghet har som mål att utveckla den sociala tryggheten på lång sikt. En gemensam syn skapas i samarbete mellan alla riksdagspartier och olika experter. Erfarenheter och information från allmänheten är en viktig del av detta arbete”, säger Liisa Siika-aho, som är avdelningschef vid social- och hälsovårdsministeriet och ansvarar för reformen av den sociala tryggheten som helhet.
Den sociala trygghetens framtid diskuteras på olika håll i Finland
Den första dialogen om social trygghet ordnas den 10 december 2024 i Helsingfors. Under fyra månader ordnas diskussioner på tre språk runt om i Finland i samarbete med olika aktörer. Deltagarna i diskussionerna är vanliga människor i arbetsför ålder som har olika erfarenheter av social trygghet. I dialogerna deltar dessutom experter inom området för social trygghet. Avsikten är att nå olika grupper på bred front, i synnerhet unga vuxna.
Deltagarna diskuterar tillsammans hur den sociala trygghet ser ut som bäst svarar mot framtida utmaningar och behov. Hur säkerställer vi att systemet fungerar, är rättvist och hållbart även i framtiden? Vilken är den sociala trygghetens viktigaste uppgift och vilka av principerna för den nuvarande sociala tryggheten bör kvarstå i framtiden?
En mer konstruktiv diskussionskultur i Finland
Stiftelsen Dialogpaus har för avsikt att tillsammans med andra parter som är intresserade av dialog göra diskussionskulturen i Finland mer konstruktiv, minska splittring och öka människornas delaktighet i samhället.
De som deltagit i Dialogpaus-diskussionerna kommer ofta med mycket bra feedback eftersom diskussionerna inte går ut på att man ska vinna, gräla eller envisas. Man kan fundera över frågor i lugn och ro och beakta olika erfarenheter och synpunkter”, säger Laura Arikka, verkställande direktör för Stiftelsen Dialogpaus.
Syftet med reformen av den sociala tryggheten är en smidigare och enklare social trygghet som uppmuntrar till arbete
Den sociala tryggheten reformeras under innevarande valperiod genom regeringsprojekt och genom det arbete som görs i den parlamentariska kommittén för social trygghet. Regeringsprojekten inom social trygghet innefattar reformen av grundskyddet enligt modellen för allmänt stöd, reformen av utkomststödet och reformen av det allmänna bostadsbidraget.
Kommittén för social trygghet drar upp riktlinjer för framtidens principer för social trygghet och lägger fram förslag till reformen av den sociala tryggheten. I kommittén för social trygghet ingår en riksdagsledamot från alla riksdagsgrupper. Kommittén har också permanenta sakkunniga.
Mer information
Sara Mäkäräinen, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 029 516 3168, fornamn.efternamn@gov.fi
Laura Arikka, verkställande direktör, Stiftelsen Dialogpaus, tfn 044 579 2686, fornamn.efternamn@eratauko.fi