Dialogpausveckan

Arrangera en Dialogpaus på din arbetsplats, hemma, i skolan eller i din organisation och sammanför olika personer kring ett och samma tema. Du kan också ordna din diskussion på distans!

Dialogpausveckan går av stapeln den första veckan i december 1-7.12.2021. Under veckan arrangeras det konstruktiva diskussioner runtom i landet med hjälp av Dialogpaus-metoden. Alla är välkomna så kom också du med och arrangera en Dialogpaus-diskussion och erfar styrkan i konstruktiva samtal!

På denna sida hittar du information och stöd för att vara med. Anmäl dig genom att fylla i anmälningsblanketten. Du får sedan mer information som stöd för att ordna ditt egna samtal.

Deltagande, utbildning och material är kostnadsfritt.

På dessa sidor kan du även rapportera om en diskussion som har ägt rum. Det är särskilt viktigt för oss så tack redan på förhand för att du är med och ordnar en diskussion och för att rapporterar om den!

Temat för år 2021 är fortsättningsvis finländskhet. Självständighetsdagen utgör ett ypperligt tillfälle att fundera kring Finland och finländskhet idag och i framtiden.

Vi erbjuder två färdiga manus som stöd för att ordna och leda en Dialogpaus, men det går även bra att välja ett helt eget ämne att samtala kring. De färdiga materialen är för diskussioner om “Vad är finländskhet?” och “Var hör jag hemma?”.

Du kan arrangera din diskussion ansikte mot ansikte eller på distans, hemma, på arbetsplatsen, eller fast på en teaterscen. Vi erbjuder dig separat utbildning för att arrangera din diskussion samt som stöd för att leda den.

I två års tid har det deltagit tiotals diskussionsarrangörer runtom i landet.

Hur gå till väga?

 

  1. Bestäm en mer exakt rubrik eller ett ämne för din diskussion, till exempel “Vad är finländskhet?” eller “Var hör jag hemma?”
  2. Bestäm ett datum när diskussionen skall äga rum
  3. Reflektera över, om  diskussionen skall ordnas live eller på distans
  4. Reservera ett utrymme för diskussionen, eller skapa ett distansevenemang.
  5. Anmäl dig på Dialogpaus-stiftelsens webbsidor
  6. Bjud in deltagarna
  7. Delta i utbildningstillfället inför Dialogpausveckan. Utbildningstillfällen ordnas den 28.10 kl.13-15 och den 16.11 kl.13-15.
  8. Fundera på vem som skall leda diskussionen
  9. Diskussionsledaren bekantar sig med Dialogpaus-metodens verktyg
  10. Reflektera över vad som händer efter diskussionen: vad skall göras med den ökade förståelsen?
  11. Genomför och led diskussionen
  12. Rapportera om den förda diskussionen till Dialogpaus-stiftelsen
  13. Kommunicera fritt och överenskommet på sociala medier. Hashtaggarna #dialogpaus #hurmårfinland kan användas
  14. Skicka ett tackbrev åt alla deltagare

Välkommen med!

H: Laura, Anna, Toni, Efe och Jonna från Dialogpaus-stiftelsen

Anmäl dig här som diskussionsarrangör!

Då du anmäler dig som diskussionsarrangör så får du tilläggsinformation om utbildningar, material, kommunikation och annat.

Vi är med!

Vi erbjuder stöd

Läs mer om vilket stöd vi erbjuder dig, samt vad som blir på ditt ansvar att ordna. Ett stort tack för att du är med under Dialogpausveckan!

Vi stödjer dig!

Man måste få sig själv att också förstå andra. Förändring börjar alltid från mig.

Sören Lillkung, VD, Svenska kulturfonden

Vi har varit med och ordnat Dialogpauser eftersom vi som gemenskap vill främja en konstruktiv diskussionskultur i Finland. Hobbyverksamheter är också en naturlig plats för att mötas kring en dialog.

Anniina Laksonen, generalsekreterare, Suomen Nuorisoseurat ry