Dialogpaus-stiftelsens mål är att tillsammans med andra organisationer som är intresserade av dialog förändra diskussionkulturen i Finland så att den blir mer konstruktiv, minska splittringen i samhället och öka människors delaktighet i samhället.
Stiftelsen gör detta genom att samarbeta med olika organisationer, utbilda nya Dialogpaus-aktörer, ordna diskussioner, samordna Dialogpaus-nätverk, utveckla Dialogpaus-metodens verksamhetsmodell samt ordna evenemang och tillställningar.
I utvärderingen av genomslaget av stiftelsens arbete granskades verksamhetens direkta och indirekta effekter, processer, resultat, respons från deltagare i och arrangörer av diskussionerna samt verksamhetens övergripande effekt i syfte att stödja utvecklingen av stiftelsens verksamhet.
Detta var andra gången som stiftelsens genomslagsutvärdering genomfördes. För några år sedan gjordes dessutom en separat utvärdering av genomslaget av stiftelsens kommunikation. Utvärderingen genomfördes av samma externa och oberoende aktör som förra gången.
Det finns fortfarande ett samhälleligt behov för verksamheten
I utvärderingen konstaterades att motivet för stiftelsens verksamhet kvarstår och att det finns ett tydligt samhälleligt behov. Stiftelsens verksamhet upplevs som värdefull och välriktad.
Enligt utvärderingen har Dialogpaus-stiftelsen skapat ett varumärke som är känt och uppfattas som varmhjärtat.
Intressenternas erfarenheter visar att stiftelsen är ett utmärkt exempel på hur en organisation med ett relativt litet antal anställda kan göra en positiv insats genom att nätverka på rätt sätt. För närvarande sysselsätter stiftelsen sex personer.
Dialogpaus-metoden har omfattande spridning
Stiftelsen har upprätthållit, utvecklat och utvidgat Dialogpaus-metoden och aktivt stött införandet av den.
Enligt utvärderingen har metoden fått stor spridning. Detta stöds av metodens öppenhet och det stora antalet olika aktörer som använder Dialogpaus självständigt.
Över 120 000 finländare har redan deltagit i Dialogpaus-diskussioner och metoden sprider sig även utomlands. Den är bekant för många nordiska projekt och stiftelsen har på senare tid etablerat ett starkt samarbete med internationella organisationer.
Användarnas erfarenheter visar att Dialogpaus är ett sätt att stödja delaktighet och en konstruktiv samhällsdiskussion
Enligt utvärderingen ses Dialogpaus-metoden som ett socialt viktigt medel för att främja dialog och skapa en konstruktiv samhällsdiskussion. Den har potential att bidra till att stärka den ömsesidiga förståelsen mellan deltagarna.
Metoden ses som ett särskilt effektivt sätt att involvera medborgarna och till exempel som ett bra verktyg för offentliga förvaltningar att samråda med medborgarna. Olika samarbetspartners och intressenter har utbildat sin personal och sina medlemmar i att använda metoden.
Slutsatser
I stort sett visar utvärderingen att det finns ett minst lika stort samhälleligt behov av och efterfrågan på stiftelsens verksamhet som när den lanserades 2019. Stiftelsens verksamhet ses som viktig och riktad i rätt riktning.
Stiftelsen ses som en dynamisk aktör som gör det möjligt att utveckla en diskussionskultur som ökar förståelsen i det finländska samhället. Framför allt får personalen bakom verksamheten mycket beröm av intressenterna för sitt goda arbete.
Dialogpaus-stiftelsens genomslagskraft har vuxit genom starka partnerskap. Stiftelsens personal vill tacka de många samarbetspartners och aktiva användare av Dialogpaus för deras utmärkta arbete. Dialogpaus-metodens genomslagskraft uppstår av att vi agerar tillsammans.
Tack vare samarbetet och samarbetspartners har Dialogpaus-diskussioner ordnats runt om i Finland. Bra Sagt -projektet i samarbete med Yle är ett bra exempel på ett samarbete där möjligheterna att påverka är stora.
Synligheten för stiftelsens verksamhet är utmärkt. Stiftelsen har lyckats främja Dialogpaus-metoden och dess oberoende spridning i stor skala.
Det finns fortfarande utrymme för förbättringar
Dialogpaus-stiftelsen är en utvecklingsinriktad och nyfiken organisation som värdesätter feedback från både deltagare, facilitatorer, arrangörer och experter.
Under sin livstid har Dialogpaus-metoden utvecklats för att göra den mer tillgänglig. Det nya paketet ”Dialogpaus för unga” är till exempel ett svar på den feedback som ungdomar och vuxna i olika åldrar har gett om Dialogpaus-metoden och dess användbarhet. Det syftar till att ytterligare underlätta användningen av Dialogpaus och deltagandet i Dialogpaus-diskussioner.
Dessutom har stiftelsen skapat nya verktyg som ett manus för en Dialogpaus-diskussion, tips för att genomföra en Dialogpaus-diskussion på distans och tips för en mer språkmedveten dialog för facilitatorn.
I framtiden kommer stiftelsens arbete att inriktas på att ytterligare förbättra deltagandet av och interaktionen mellan olika målgrupper. Återkoppling från deltagare i dialogerna indikerade att detta också är önskvärt. Dialogpaus-diskussionen sågs som ett bra sätt att träffa människor med olika åsikter utan att behöva söka konsensus, argumentera eller vinna diskussionen.
Dialogpaus-metoden kommer att vidareutvecklas för att göra den mer tillgänglig, både när det gäller språk och förväntningar. Verktyg och material kommer att förtydligas och lättas upp under det kommande året. Dessutom kommer stiftelsen att fokusera mer på att organisera och facilitera Dialogpaus-diskussionserier, även om utbildningstillfällena kommer att fortsätta.
Slutligen
Dialogpaus-stiftelsen vill tacka alla de individer, aktörer och partners som har svarat på utvärderingsenkäter och deltagit i workshops och intervjuer gällande utvärderingen.
Stiftelsen vill också tacka alla dem som har fört Dialogpaus vidare, partners och deltagare i diskussionerna. Dialogpaus-metodens inverkan märks eftersom dess fördelar och glädje upplevs av många. Under årens lopp har många organisationer vidtagit åtgärder för att skapa en mer konstruktiv samhällelig diskussionskultur. Tack.
Det finns ett tydligt behov av Dialogpaus. Det är också viktigt att utveckla metoden så att det blir så lätt, tydligt och enkelt som möjligt att organisera, facilitera och delta i Dialogpaus-diskussionerna. På så sätt blir det också lättare att använda Dialogpaus-metoden och fortsätta att svara på de samhälleliga och globala utmaningar som den skapades för.
Dialogpaus kan bidra till att stärka upplevelsen av att bli hörd, inkludering, tillit, demokrati och social resiliens.
För mer information
Laura Arikka, VD, Dialogpaus-stiftelsen
0445792686
laura.arikka@eratauko.fi