Walkers-verksamheten är en form av ungdomsarbete som utvecklades 1994 av Stationens Barn r.f. och som bedrivs på mer än 20 orter i Finland. Verksamheten ökar närvaron av trygga ungdomsarbetare och vuxna volontärer i ungdomarnas vardag och på fritiden, i de miljöer som ungdomarna föredrar. Målet är att särskilt rikta in sig på ungdomar som har utestängts från eller dragit sig ur andra tjänster och aktiviteter för ungdomar.
Vuxna är ansvariga för barns och ungdomars välbefinnande. I centrum för Walkers-verksamhetens arbete står erfarenheten av att ungdomar inte alltid möts på det sätt de vill och behöver. För vissa finns det alldeles för få pålitliga vuxna i deras liv, och för andra har deras förtroende för vuxna undergrävts.
Ibland kanske jag känner att när vuxna och ungdomar möts på andra ställen än i det arbete som organiseras av ungdomsarbetet, är det oftast fientligt”, en ung person som deltog i turneens Dialogpaus-diskussion.
För att markera jubileumsåret ordnas en serie Dialogpaus-diskussioner med både ungdomar och vuxna på fjorton Walkers-orter. En stor del av de ungdomar som deltar är sådana som har dragit sig ur andra ungdomsaktiviteter och som vanligtvis inte deltar i den här typen av evenemang. Diskussionerna involverar även yrkesverksamma inom ungdomsarbete och utbildning samt beslutsfattare på kommunal nivå. Hälften av deltagarna är ungdomar och hälften vuxna.
I den gemensamma cirkeln diskuteras hur man kan möta ungdomar, hur man kan involvera dem och hur man kan stärka deras delaktighet. Innehållet i diskussionerna skrivs ner anonymt och senare görs en sammanställning av anteckningarna, som också kommer att publiceras på Dialogpaus-stiftelsens webbplats. Denna nyhet bygger på insikterna från de Dialogpaus-diskussioner som hittills har hållits.
Walkers bedriver för närvarande verksamhet under långsiktiga kontrakt i 14 regioner, nämligen Euraåminne, Fredrikshamn, Helsingfors, Imatra, Kauhajoki, Kotka, Lahtis, Leppävirta, Uleåborg, Jakobstad, Nyslott, Sjundeå, Sodankylä, Varkaus och Ylivieska.
”När glömmer vi vuxna hur det var att vara ung?”
Hälften av diskussionerna på turnén ägde rum under våren 2024, resten kommer att äga rum under hösten. De diskussioner som redan har förts under turnén har gett insikter om vikten av dessa möten och behovet av att lyssna på och involvera ungdomar oftare.
Det borde finnas mera sådant här. Vi som tycker att vi har så mycket visdom i arbetsgrupperna och tjänstemännen emellan att vi kan tänka och besluta själva – så det skulle vara bra för oss som högre tjänstemän och aktörer att ha sådana diskussioner även en gång i veckan, och saker skulle börja falla i rätt lådor, så att säga.”
Detta bekräftade för mig att vi vuxna står i en maktrelation till barn och ungdomar och att det är ett stort krav att sätta dem i en position där de insisterar på att barn och ungdomar ska våga komma och prata med oss. Att situationen skulle vändas så att vi vuxna skulle gå fram till ungdomarna och prata med dem, och se hur vi oftare kunde gå fram till dem och in i deras värld.”
Det har kommit mycket bra feedback från diskussionerna och människor har efterfrågat fler möten av det här slaget i sin vardag eller sitt arbete. Diskussioner som dessa kan bidra till att sammanföra och synliggöra verkligheten, skillnaderna och likheterna i vuxnas och ungdomars vardag. Den här typen av möten är viktiga eftersom de gör det möjligt för människor att lära sig nya saker, komma ihåg vad de har glömt och samtidigt sänka tröskeln för framtida möten, utbyten och diskussioner.
Framför allt vill ungdomar bli behandlade som jämlika människor, inte bara som ”unga”.”
Det finns också vuxna som inte tycker att de är överlägsna ungdomarna.”
Minna och Ville betonar vikten av dialogkompetens i vuxnas sätt att möta ungdomar, både i arbetet och i mer vardagliga möten. Mötena bör vara ömsesidiga. De anser att det är särskilt viktigt att vägleda volontärer och anställda som arbetar med ungdomar till ett mer dialogiskt förhållningssätt. Och naturligtvis kan vem som helst dra nytta av denna färdighet.
Jag älskar hur vackert vuxna har talat om ungdomar. Det är fantastiskt att höra att vi inte behöver vara rädda för vuxna – det får mig att vilja säga samma sak, att vi ungdomar inte behöver vara rädda för oss heller.”
Samtalet var tryggt, och även om jag är nervös för att prata så var det lätt att prata.”
En sammanställning av anteckningarna kommer att göras, i syfte att öka förståelsen för hur ungdomar bemöts och hur de skulle vilja bli bemötta. Syftet är också att sammanställa lärdomar och insikter från turnén, som vem som helst kan använda i framtiden för att planera liknande diskussioner. Vi kommer också att lägga upp dessa på Dialogpaus-stiftelsens webbplats senare.
Jag måste ge rådet till vuxna att våra hälsningar kan vara bara en liten nick tillbaka – så att ni inte tror att vi är oförskämda. Vi är bara lite lågmälda.”
Vilken Dialogpaus-stiftelse?
Dialogpaus-stiftelsens syfte är att tillsammans med andra organisationer som är intresserade av dialog förändra diskussionskulturen i Finland till att bli mer konstruktiv, minska splittringen i samhället och öka människors delaktighet i samhället.
Dialogpaus-stiftelsens vision är att samhällsdiskussionen ska vara konstruktiv, respektfull och engagera ett brett spektrum av samhällsmedlemmar. Människor och organisationer har både vilja och kunskap att föra en konstruktiv dialog om viktiga frågor.